Ontsteking of zweer

Een bindvliesflap is van toepassing bij indicatie van een ontsteking of zweer van het hoornvlies door een infectie (bacteriƫn, virussen, schimmels etc.). Daarnaast veroorzaakt een beschadigd hoornvlies soms pijnklachten door vorming van vochtblaasjes die kunnen openbarsten. Ook hier kan een bindvliesoverhechting soelaas bieden. Wanneer door andere oogafwijkingen geen bruikbaar gezichtsvermogen meer verwacht kan worden, is het mogelijk om het oogoppervlak te bedekken met een bindvlieslapje.

Behandeling

Alvorens dit wordt aangebracht, wordt het epitheellaagje van het hoornvlies verwijderd. De bindvlieslap wordt vervolgens van onder het bovenooglid van de oogbol losgemaakt en verplaatst naar het hoornvlies. Het lapje bevat bloedvaten en hecht zich goed aan het hoornvlies. Het vormt een goede bedekking en bescherming van het zieke oppervlak. Pijnklachten verdwijnen ook snel.

Cosmetische oplossing

Over het stabiele en nu minder gevoelige hoornvlies kan daarna weer worden geprobeerd een schaalprothese te dragen. Er is dan wel geen gezichtsvermogen, maar het oog ziet er veel beter uit dan met ontsierende littekens of andere beschadigingen.