Onzichtbare handicap

Jouw oogproblemen zijn voor anderen vaak niet zichtbaar, terwijl het je functioneren wel be├»nvloedt. Je herkent mensen niet op straat, je komt in vreemde gezelschappen ‘sociaal onhandig’ over, omdat je non verbale signalen minder goed waarneemt. Daarnaast heb je last van lichtschuwheid en van strooilicht, echt vervelende zaken. Dagelijks je ogen voelen en pijn kunnen hebben doordat je gevoelig bent voor beschadigingen aan het hoornvlies. Die pijn is zeer intens omdat de zenuwen bij het hoornvlies bloot liggen. Maar ook als je een hoornvliestransplantatie hebt ondergaan en daardoor een donorhoornvlies heb mogen ontvangen; wat doet dat met je? Hoe ga je daarmee om? Het zijn maar enkele vraagstukken die spelen en waarvan de ‘buitenwereld’ geen notie heeft.

Zorgen

Je bent angstig voor of na een operatie of je maakt je zorgen over jouw dagelijkse functioneren: Hoeveel kans heb ik op afstotingsverschijnselen? Hoe ziet mijn toekomst eruit? Wat kan ik doen aan een intolerantie voor contactlenzen? Kan ik wel blijven werken? Of je krijgt onverwachts een mentale terugslag. Dit is allemaal heel normaal en je bent daarin niet alleen!

Ontzorg

Bespreek jouw gevoelens en onzekerheden met je familieleden of vrienden, maak gebruik van ons lotgenotencontact. De HPV geeft je perspectief!