Sclerale contactlenzen, soms scleralenzen genoemd, worden toegepast:

  • Bij abnormaal sterk regelmatig astigmatisme en bij een onregelmatig oppervlak van het hoornvlies (onregelmatig astigmatisme);
  • Bij de behandeling van ziektes van het oogoppervlak waarbij een constant aanwezige beschermende bevochtende zuurstofrijke kunsttranenlaag gewenst is.

Er worden diverse soorten materialen gebruikt, verschillende soorten pasvorm en verschillende groottes. In Nederland zijn o.a. de firma’s Visser contactlenzen, Oculenti en Jongsma Medical actief op dit gebied.

Medische indicatie

Veel ziekenhuizen en oogklinieken werken voor contactlensaanmeting op medische indicaties, dus zowel voor corneale- als voor scerale contactlenzen, samen met één van deze firma’s.
Let op: Omdat de lenzen van beide firma’s niet in alle opzichten identiek zijn, heeft de ene firma soms nog een bruikbare lens voor een patiënt met een bijzonder oogprobleem, terwijl de andere firma geen bruikbare lens meer kan aanmeten; en andersom. Het kan dus lonen om in voorkomende gevallen als geen bruikbare contactlens is aan te meten, ook eens bij de andere bovengenoemde firma te laten kijken. Of bij andere in medische contactlensaanpassing gespecialiseerde bedrijven.