Bouw van het oog en functie van het hoornvlies
Licht passeert eerst het hoornvlies en daarna achtereenvolgens de voorste oogkamer, de lens en het glasachtig lichaam. Uiteindelijk valt het licht op het netvlies waar het wordt omgezet in informatie voor de hersenen.
Het hoornvlies zorgt voor ongeveer 2/3 van de totale lichtbreking van het oog. De rest wordt verzorgd door de lens, die van vorm kan veranderen zodat we op zowel korte als lange afstand scherp kunnen zien.
Omdat het hoornvlies een zeer belangrijke functie heeft bij het goed kunnen zien, zorgen aandoeningen aan het hoornvlies vaak voor een achteruitgang in het zicht.
Werking van het hoornvlies
1e De bovenste laag, het epitheel, wordt bevochtigd door traanvocht en zorgt voor een goede overgang naar de buitenwereld en een optimale lichtbreking. Het epitheel bestaat uit snelgroeiende cellen en vernieuwt zichzelf constant om een goed zicht te garanderen.
2e De laag van Bowman is een dunne laag die uit sterke vezels bestaat. Deze laag beschermt het stroma.
3e Het stroma is de dikste laag. Bij een gezond oog neemt het ongeveer 90% van de totale dikte van het hoornvlies in. Het stroma zorgt voor de doorzichtigheid en stevigheid van het hoornvlies.
4e Het membraam van Descemet ligt tussen het stroma en het endotheel en dient als ondergrond voor het endotheel.
5e Het endotheel is de achterste laag van het oog. Het is een belangrijke laag die zorgt voor het toevoeren van voedingstoffen aan het hoornvlies terwijl het tegelijkertijd vocht uit het hoornvlies pompt zodat het hoornvlies helder blijft.