Bacteriën, virussen en schimmels

Micro-organismen kunnen het hoornvlies beschadigen. Het lichaam reageert hierop. We spreken dan van een ontstekingsreactie of infectie in het hoornvlies.

Micro-organismen

Micro-organismen zijn heel kleine levende planten of dieren, vaak slechts uit één cel bestaand. Soms zijn ze minder klein, zoals bijvoorbeeld schimmels. Virussen zijn nog kleiner dan cellen. Zij kunnen zich niet zelfstandig vermenigvuldigen, maar hebben cellen nodig om in door te dringen en die te gebruiken om zich te vermenigvuldigen.

Infecties

Slechts een beperkt aantal bacteriën, virussen, schimmels en andere micro-organismen is in staat om het intacte hoornvlies binnen te dringen. Als het oppervlak van het hoornvlies beschadigd is, kunnen meer soorten micro-örganismen binnen dringen. Door de infectie kan dan een hoornvliesontsteking (keratitis) ontstaan of een zweer (ulcus). Hierbij wordt het hoornvlies minder helder door zwelling en infiltratie (binnendringen) van o.a. witte bloedcellen. Vaak blijft een troebel litteken over, dat het zien blijvend vermindert.

Voorbeelden van veel voorkomende infecties zijn:

  • bacteriën: stafylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, stafylococcus epidermidis, streptococcus pneumoniae en vele andere
  • virussen: herpes simplex, adenovirus, gordelroos en vele andere
  • protozoën: Acanthamoebe
  • schimmels

Behandeling

Soms verdwijnt een infectie vanzelf of kan je  oogmedicatie voorgeschreven krijgen.

Als het hoornvlies door de infectie blijvend beschadigd is, is een hoornvliestransplantatie mogelijk.

Wil je meer informatie?

Wil je weten wat de ervaringen zijn van mensen met infecties?  Je kunt hun verhalen lezen bij verhalen van anderen of via ons lotgenotencontact met hen in contact komen.
Meer informatie