Dat een hoornvliestransplantatie leeftijd onafhankelijk is, bewijst een 83 jarige man die onlangs een hoornvliestransplantatie heeft ondergaan.

Meer dan veertig jaar geleden was ik betrokken bij een ernstig bedrijfsongeval, waarbij natriumhydroxide (bijtende soda) in beide ogen kwam. Na een intensieve behandeling van twee jaar door een professor aan de Duitse oogkliniek in Ludwigshafen, was een van mijn ogen nagenoeg hersteld, maar het andere bleef troebel en het “zicht” beperkt tot 40%. Een hoornvliesvervanging zou, volgens de professor, ook in de toekomst nooit een optie zijn.

Inmiddels ben ik 83 jaar oud geworden en werd het “zicht” steeds minder. Mijn oogarts adviseerde mij een oogziekenhuis te consulteren over de mogelijkheden van een hoornvliestransplantatie. Na uitgebreid onderzoek in het oogziekenhuis te Rotterdam, mocht ik in aanmerking komen voor een transplantatie. Omdat ook de bloedvaten van het oog voor een deel waren verdwenen of zwaar beschadigd moest een transplantaat worden gevonden met de juiste bloedeigenschappen. Na ongeveer een half jaar wachten kwam een passend transplantaat beschikbaar en kon ik worden geopereerd

Omdat de beschadiging van het oog zeer ernstig was, besloot mijn corneaspecialist voor bevestiging van het transplantaat, tot een nog niet eerder toegepaste methode. Toen na de operatie het verband werd verwijderd, ging een nieuwe wereld voor mij open. Het was wonderbaarlijk dat ik alles weer kon zien.

Innig dankbaar blijf ik de donor voor het ter beschikking stellen van het hoornvlies, bewondering en respect heb ik voor de kundigheid van mijn corneachirurg.

Chemisch letsel | 83 jarige krijgt hoornvliestransplantatie

Reacties

  • 31 december 2020 om 17:52
    Permalink

    hoopvol wacht ik ook op een hoornvlies trans plantatie even een jaar wachten .ondertussen zit ik hier maar te niksen en dromen van een beter leven

Reacties zijn gesloten.