Het begon een paar dagen nadat we in Spanje waren aangekomen voor een ‘meidenvakantie’. Ik kreeg last van mijn linkeroog. Het oog traande hevig en ik was alsmaar in de weer met doekjes. Die avond besloot ik vroeg naar bed te gaan.

Toen ik ’s nachts wakker werd en mijn ogen opende, zag ik vrijwel niets meer met mijn linkeroog. Al het licht deed zo verschrikkelijk pijn in mijn oog. Het voelde alsof iemand er constant met een laserlicht in zat te schijnen. Eigenlijk wist ik direct dat dit foute boel was.

De volgende ochtend vloog ik terug naar Nederland. Ik droeg twee zonnebrillen over elkaar heen, ik kon de pijn van het licht niet verdragen. Ik bleek dat ik de bacterie pseudomodas had opgelopen. Deze bacterie komt in Nederland niet vaak voor. Pseudomodas is een badkamer- en keukenbacterie. Omdat ik mijn zachte maandlenzen langdurig droeg in Spanje, zijn mijn ogen gaan irriteren. Ik heb veel tijd doorgebracht in het onhygiënische zwembad en we hadden in het hotel een onhygiënische badkamer.

Hoewel ik nog intensief aan de medicijnen zat, begon ik weer te werken. Op mijn hoornvlies, precies voor de pupil, zat een groot, rond, wit litteken.

Door dit litteken kon ik met dat oog vrijwel niks zien. Het is verschrikkelijk als je altijd met twee ogen 100% hebt kunnen zien en nu na zo’n bacterie in je linkeroog nog maar 3%. Dit zicht vergeleek ik voor de buitenwereld altijd met een plastic zakje. Wat jullie zien door een plastic zakje, zag ik met mijn linkeroog.

Als jonge vrouw van 19 jaar met een zwaar gelittekend hoornvlies werd ik hevig belemmerd in mijn doen en laten. De corneaspecialist concludeerde dat ik een volledige hoornvliestransplantatie moest ondergaan. Niet veel later werd ik geopereerd. Na de operatie vertelde de corneaspecialist mij dat zij het laatste laagje van mijn eigen hoornvlies (het endotheel) heeft laten zitten. Dit betekende dat er minder kans op afstoting zou zijn.

Het is nu 3 jaar geleden en het gaat goed. Op dit moment zie ik met mijn linkeroog 75% en ieder jaar komt daar een klein percentage bij. Ik heb veel geluk gehad, realiseer ik mij. Vanuit deze ervaring heb ik een welgemeend advies: ga hygiënisch om met zachte (maand)lenzen! Draag deze per dag niet te lang en doe ook je bril eens op. Ik heb enorm veel geleerd van dit proces en wil jullie graag meegeven dat het enorm belangrijk is om hygiënisch en zorgvuldig met je ogen om te gaan!

Pseudomodas | Hoe een bacterie mijn linkeroog ruïneerde

Reacties

 • 8 september 2022 om 14:24
  Permalink

  Beste,
  Ik lees je bericht en heb momenteel net hetzelfde probleem.
  Keratitits en ulcus (dat nog steeds niet gesloten is) sinds 10 augustus wegens pseudomonas infectie als lensdrager. Ulcus ligt centraal, visus 1/10, laatste controle niet meer 1/10.. (moment of door litteken dat begint te trekken). Ik kan nu eindelijk weer een beetje functioneren omdat er een verbandlens op ligt… Maar hieronder groeit epitheel ook bijzonder traag. Wellicht wordt het dus zoeken naar andere opties.

  Ik zie dat je getuigenis dateert uit 2017. Hoe is je visus nu? Hoe lang heb je moeten herstellen ( en niet goed kunnen functioneren) na de transplantatie? Moet je nu levenslang medicatie nemen om afstoting te voorkomen?
  M.v.g.,
  Lisa

Reacties zijn gesloten.