Wat fijn dat je erbij bent. Vul hieronder alle velden in en ontvang binnen 5 minuten een bevestiging van je aanmelding.

Bekijk hier het programma en meld je hieronder aan. 

 

 

Aanmelden kan t/m 24 september

Het aantal inschrijvingen is gemaximeerd.

 

 

 

    Naam (verplicht)

    heermevrouw

    Voorletters:

    Tussenvoegsel:

    Achternaam:

    E-mailadres

    Telefoonnummer

    Lidnummer (indien bekend)

    Adres (verplicht)

    Huisnummer:
    Postcode:

    Relatie tot HPV

    Ik meld me aan en

    Ik meld mij aan voor de lunch:

    (heb je speciale dieetwensen, laat het ons hieronder weten)

    Ik meld mij aan voor onderstaande info-meeting (slechts 1 keuze is mogelijk)

    Zie hieronder meer informatie over de info-meetings

    INFO-MEETING 1 - Dr. Bert Van den Bogerd, Universiteit Antwerpen

    Hoornvlies nabouwen in het laboratorium | Een kunstmatig hoornvlies maken met zetmeel en gelatine
    Het binnenste laagje van het hoornvlies, het endotheel, is erg belangrijk: endotheelcellen pompen vocht uit het hoornvlies, zodat het dun en transparant blijft. Endotheelcellen kunnen zichzelf niet vernieuwen. Hun aantal neemt dus geleidelijk af, en door aandoeningen zoals de ziekte van Fuchs gaat dat veel sneller dan normaal. Het hoornvlies zwelt dan op en wordt dikker en troebel, Dit resulteert in slechtziendheid.
    Dr. Bert Van den Bogerd houdt zich bezig om endotheelcellen uit een donorhoornvlies te halen en ze in het laboratorium op te kweken. Met één hoornvlies kan je dan verschillende patiënten helpen, zodat meteen ook meer donorhoornvliezen beschikbaar komen voor patiënten bij wie het hele hoornvlies vervangen moet worden.
    In een zeer toegankelijk presentatie neemt dr. Van den Bogerd je mee in een deze bijzondere ontwikkeling die een grote positieve impact heeft op de hoornvliespatiënt en oogheelkunde.

    INFO-MEETING 2 - Oculenti en Visser Contactlenzen

    De (on)mogelijkheden van lenzen bij een hoornvliesaandoening en/of na transplantatie
    Afhankelijk van de persoonlijke medische situatie kunnen contactlenzen bij hoornvliesaandoeningen een grote bijdrage leveren aan het kijk- en leefcomfort. De ontwikkelingen op dit gebied gaan zeer snel. Wat zijn de mogelijkheden? Hoe ver kunnen professionals gaan met het aanmeten van de juiste lenzen? Gezichtsscherpte, draagcomfort, hygiëne, veiligheid en prijs staan hierbij centraal. De optometristen en contactlensspecialisten Cristian Mertz (Oculenti) en Jeroen Mulder (Visser Contactlenzen) nemen je mee in deze bijzondere wereld.

    INFO-MEETING 3 - Drs. Martin Groenhuis, Paul de Graaff e.a.

    Rondom 10: Ervaringsverhalen centraal, leren van elkaar gaat in op de thema's die leven met een hoornvliesaandoening met zich meebrengen. De een heeft zeven hoornvliestransplantaties ondergaan de andere volstaat met een lichte behandeling. Wat doe je als je bij de oogarts bent en je krijgt een diagnose te horen “u heeft een hoornvliesaandoening”. Je komt in een nieuwe werkelijkheid terecht met vele vragen. Tijdens deze info-meeting zijn een cornea-verpleegkundige en een optometrist/contactlensspecialist aanwezig, maar ook een ervaringsdeskundige met meerdere hoornvliestransplantaties op zijn conto. En uiteraard jou als deelnemer. Een ding staat vast: een inspirerende bijeenkomst ligt in het verschiet.
    Deze info-meeting staat onder leiding van Martin Groenhuis. Martin is psycholoog en heeft veel ervaring met groepsbijeenkomsten en faciliteert ook de Meet Up van VPRO Tegenlicht in Utrecht.

    INFO-MEETING 4 - Dr. Mor Dickman, Universiteitskliniek Oogheelkunde Maastricht UMC+

    Herstellen van ziek hoornvlies door stamcellen, Moonshot Cornea
    In het Cornea magazine van dit voorjaar hebben we het Moonshot-onderzoek ‘Rebuilding the Eye’ beschreven. Het doel van dit onderzoek is om uiteindelijk beschadigde ogen te kunnen herstellen door een therapie te ontwikkelen voor mensen van wie de binnenkant van het hoornvlies van de ogen is beschadigd, zoals bijvoorbeeld mensen met Bulleuze Keratopathie of Fuchs Dystrofie. Na de onderzoeksperiode is het de bedoeling een klinische proef te starten. Dr. Mor Dickman neemt je mee in deze wel heel bijzonder innovatief traject.

    INFO-MEETING 5 - Jan Koopman, Koninklijke Visio

    Omgaan met lichthinder bij hoornvliesziekten, oorzaken en tips
    Bij mensen, die een hoornvliestransplantatie hebben ondergaan of een hoornvliesaandoening hebben, is lichtbeleving een terugkerend thema in hun dagelijks leven. Zonlicht, daglicht en/of lampen kunnen hinder geven. Er zijn diverse hulpmiddelen en speciale lampen die ervoor kunnen zorgen dat jij je kunt beschermen tegen felle lichtbronnen. Visio heeft veel ervaring door hun onderzoeken in lichtbelevingsruimtes en in lichtlaboratoria wat de meest passende oplossing is bij eventuele problemen. Jan Koopman van Koninklijke Visio neemt je mee in deze verlichtende info-meeting. In de reprise!

    INFO-MEETING 6 - Dr. Mei Lie Tang, oogarts/corneaspecialist, Gelre Ziekenhuizen Apeldoorn

    Transplantatietechnieken nader belicht. De wereld van hoornvliestransplantaties en behandeltrajecten daarbinnen is complex. Welke afwegingen liggen hier ten grondslag en hoe gaat de corneaspecialist daarmee om. Een boeiende presentatie van dr. Mei Lie Tang, die vele verschillende soorten hoornvliestransplantaties op haar naam heeft staan, zal je op innemende wijze meenemen in een stukje van haar wereld.

    Heb je nog vragen en/of opmerkingen?

    We gebruiken bovenstaande gegevens uitsluitend voor de organisatie en evaluatie van de Nationale Hoornvliesdag.