Graag vragen we uw aandacht en medewerking voor het volgende.

Regelmatig komt het voor dat voorgeschreven medicatie niet leverbaar is. Vaak is een alternatief wel beschikbaar en mag de apotheek u een ander merk medicijn geven, als er maar hetzelfde geneesmiddel in dezelfde hoeveelheid in zit. Echter zelfs dat is niet altijd mogelijk.

Wij willen de problemen rond de beschikbaarheid van medicatie graag melden bij de Inspectie voor de Gezondheidszorg.

Hiervoor vragen wij uw medewerking, omdat wij als oogartsen lang niet altijd op de hoogte zijn van de leveringsproblemen en de geboden oplossing daarvoor door de verschillende apotheken.

Hieronder geven wij voorbeelden, maar daarnaast kunt u ook zelf een ander voorval met beschikbaarheid melden.

Waar we vooral naar op zoek zijn, is wanneer een medicijn, onafhankelijk van het merk niet aan u geleverd kan worden en wat daar de consequenties voor u van zijn.

Voorbeeld 1
U heeft een te hoge oogdruk en de druppels die u daarvoor gebruikt zijn niet leverbaar. Een ander middel kan klachten geven, of kan een mindere verlaging van de oogdruk geven.

Voorbeeld 2
U had een zwak werkende steroiddruppel b.v FML of Vexol die minder invloed hebben op de oogdruk, maar deze zijn tijdelijk of langer niet leverbaar…., een sterker steroid ( bijvoorbeeld dexamethason of prednisolon) kan de oogdruk laten oplopen, mogelijk is dan daar weer medicatie voor nodig.

Voorbeeld 3
U had medicatie die niet in Nederland leverbaar was, maar wel het buitenland. De apotheek moet hiervoor extra kosten maken die uw zorgverzekeraar niet vergoedt. Mogelijk heeft u extra hiervoor moeten betalen.

Voorbeeld 4
U heeft medicijnen tegen afstoting van het hoornvliestransplantaat die niet leverbaar zijn en daarom gebruikt u tijdelijk geen medicatie tegen de afstoting.

Voorbeeld 5
………

Graag ontvangen wij specifieke voorbeelden van u indien dit zich heeft voorgedaan. Wij zijn erg blij dat het bestuur van de HPV heeft toegezegd met de verzameling hiervan ons te willen helpen. Wij vragen u de voorbeelden aan hen te sturen. Via de HPV komen ze dan bij ons terecht. Wat uiteindelijk met alle voorbeelden zal gebeuren en wat de mogelijke gevolgen van het melden bij de inspectie zijn, zullen we ook weer via het bestuur van de HPV aan u terugkoppelen.

Zeer veel dank voor uw medeweking,
namens het bestuur van de Corneawerkgroep Nederland,

Dr. M.C. Bartels