“In elk ziekenhuis is er gemiddeld één opname per dag door bijwerkingen na medicijngebruik. Het is belangrijk dat we zo veel mogelijk weten over welke bijwerkingen een medicijn kan veroorzaken. En dat we uitzoeken waardoor die bijwerkingen ontstaan.” Dat is de boodschap van Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb.

Europese bijwerkingenweek
Vandaag start de Europese bijwerkingenweek. Deze start vandaag in 22 Europese landen en duurt tot en met 11 november 2016. Doel van deze campagne is om mensen bewust te maken van het belang van het melden van bijwerkingen van medicijnen.

Vermoedt u een bijwerking?
Lees de bijsluiter, overleg met uw arts of apotheker en meld! Ga naar www.mijnbijwerking.nl of meld via de Bijwerking app.

Waarom bijwerkingen melden?
Voordat een medicijn wordt toegelaten beoordeelt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) of het medicijn werkt en veilig is. Als het medicijn eenmaal op de markt is dan blijven het CBG en Bijwerkingencentrum Lareb het medicijn samen goed in de gaten houden. Dit gebeurt door bijwerkingen steeds af te wegen tegen de bedoelde effecten. In Nederland kunt u bijwerkingen melden bij Bijwerkingencentrum Lareb. Die analyseert ze en stuurt de resultaten door naar het CBG. Door uw melding komen we steeds meer te weten over medicijnen en helpt u ook andere mensen.

Bert Leufkens, voorzitter CBG: “Veel van de bijwerkingen zijn bekend, maar soms komen ook nieuwe bijwerkingen aan het licht. Of bijwerkingen komen vaker voor dan we eerst dachten. Melden zorgt voor meer kennis over bijwerkingen. Die kennis delen we met bijvoorbeeld artsen. Nieuwe bijwerkingen komen in de bijsluiter.”

Meldt bijwerkingen van medicijnen