In de jaren 80 van de vorige eeuw hing er in het Diaconessenhuis in Leiden een poster met tekeningen van een hoornvliespatiënt. Op 40 jarige leeftijd werd deze vrouw getroffen door een stofwisselingsstoornis, waardoor haar gezichtsvermogen dramatisch achteruit ging. Haar corneachirurg verhaalt.

Haar tekeningen geven een goed beeld hoe het zicht beïnvloed wordt door een troebel hoornvlies.

Troebel1
Getekend toen de vrouw nog goed zag
Troebel2
Getekend toen het hoornvlies troebel was

Het is 1980…

Troebel1 a

Een gezonde vrouw van in de 40 gaat als hobby op een schildercursus. Op dat moment ziet ze 1,0 (=100%) zonder brilcorrectie.

Dit stilleven van wat groenten en fruit geeft aan dat ze oog voor details heeft en ook nog talent om dat vast te leggen, zie groene stukjes steel aan de worteltjes.

En toen ging haar gezichtsvermogen achteruit …

Troebel2 a

6 Jaar later – in 1986 – is door een stofwisselingsstoornis in het hoornvlies de helderheid van het hoornvlies veel minder geworden. Gezichtsvermogen is dan 0,1 in rechter oog en 0,2 in linker oog met brilcorrectie.
Ze heeft hier een bloeiende stuik in haar tuin geschilderd. Ook het gras ernaast is te zien als groen vlak.

Troebel3
Een jaar later (1987)is het hoornvlies nog troebeler geworden.
Het gezichtsvermogen rechter oog is vingers tellen (de afkorting FC= finger counting) en het linker oog 0,1. Zij schildert een bloeiende hortensia struik in haar tuin. De bloemen zijn natuurlijk niet rood, geel of hard blauw geweest maar niet alleen de scherpte van het zien is slecht ook het kleuren zien is door de troebelingen heel slecht.

Hoornvliestransplantatie

In 1988 wordt een hoornvliestransplantatie uitgevoerd. Hieronder is een afbeelding van haar transplantaat.

Troebel4
Aardig is dat je de doorlopende hechting van 11×0 hechtmateriaal en de losgeknoopte hechtingen van 10×0 goed kunt onderscheiden. De buitenrand van het hoornvlies toont hoe troebel het was in het centrum zie je de heldere donor zitten. 10×0 en 11×0 zijn aanduidingen voor de dikte van de draad. Ooit was er een dunne draad die ze de dikte maat 0 gaven met het idee dat dit de dunste draad was die ze konden maken, daarna bleek nog dunner mogelijk te zijn zo kwam er 2×0 , 3×0 tot 11×0!

Op weg naar een beter zicht …

Troebel5

De vrouw heeft een transplantaat in haar rechter oog gekregen en schildert opnieuw hortensia’s.
De kleuren van de bloemen zijn veel natuurlijker. Ze lijkt wel van stijl te zijn veranderd: Ze schildert nu veel meer impressionistisch. Dit is niet haar schilderstijl maar het gevolg van het feit dat ze een allerakeligst astigmatisme heeft en nog geen brilcorrectie! Ze kan 0,4 zien met Sferisch +9 = Cylinder -4,25 op 75 graden.

Troebel6

1989: De vrouw heeft een passende brilcorrectie gekregen. Haar impressionistische manier van schilderen is verdwenen! Het boeket wilde bloemen is nu heel natuurgetrouw en gedetailleerd geschilderd. Duidelijk herkenbaar zijn de koekoeksbloemen, een takje zuring, een klaverbloem etc.

Troebel7

1990: De hechtingen zijn uit het transplantaat verwijderd. De goden waren genadig, want ook het astigmatisme verdween daarmee! Nu ziet ze 0,5 met sferisch -1,0 = Cylinder -0,5 op 90 graden. Inmiddels heeft zij ook aan het linker oog een transplantaat gekregen en ook aan dat oog heeft ze een hoog astigmatisme. Brilcorrectie linker oog Sferisch +9.0 = Cylinder – 4,5 op 110 graden.

Troebel8

1992: Ook uit het linker oog zijn de hechtingen verwijderd en ook nu is het astigmatisme zo goed als verdwenen Ze ziet 0,6 rechter oog met bril en 0.5 linker oog zonder bril, ze heeft haar diepte zien ook weer terug je ziet duidelijk perspectief in de aquarel van een Biedemeier op een oud Hollandse stoel met gevlochten zitting.

Stofwisselingsziekte | Troebel hoornvlies